tisdag 2 februari 2016

SKRIV: sbst. n.; best. -et; pl.-en

En sida i taget, tar jag mig sakta men säkert igenom manuset igen samtidigt som jag markerar åtgärdsställen och skriver kommentarer. Vis från förra redigeringsrundan försöker jag nu vara så tydlig jag kan eftersom jag lärt mig att mitt framtida jag inte nödvändigtvis förstår kommandon som "bättre känsla" eller "gestalta!"

Jag vill ju inte heller vara långrandig, för då kunde jag lika gärna redigera om texten direkt.

Det fina med att läsa igenom i relativt högt tempo, att inte stanna och pilla med detaljer utan istället hålla fokus på det som ska göras, skriva en kommentar och gå vidare, är att jag får bättre känsla än på länge för just hur boken känns. Eller så beror det på att boken är mer färdig än den någonsin varit. För första gången är den inte löst sammanhängande skeenden, utan full av kapitel som faktiskt puttar berättelsen framåt. Den börjar anta skepnaden av en bok.

Det mer frustrerande inslaget med att läsa igenom är just maktlösheten i att inte kunna fixa grejer i ett trollslag. Och – förstås – att inte få skriva.

Jag saknar skrivet.

/Anna

2 kommentarer:

Skriviver sa...

Ah, jag förstår precis känslan. Jag har faktiskt EXTREMT svårt för att bara läsa igenom och inte skriva. Hittills har jag nog aldrig på riktigt lyckats. Vilket förstås beror på att jag hittills inte har skrivit ut manuset på papper och läst, utan varit så lat att jag bara läst i datorn. Och då går det som det går: det slutar alltid med lite pill här och där och ibland värsta omskrivningen av en hel scen. Men jag kommer nog att bli bättre på att skriva ut och inte pilla. Sedan. När jag skriver mitt nästa manus, antagligen ;)

Kära Syster sa...

Skriviver: Jag läser bara i datorn, men jag gör en pdf av manuset varje ny omgång då jag läser. På så sätt GÅR DET INTE att ändra direkt i texten utan man måste skriva kommentarer till sig själv istället. :) Tips till den som inte vill printa en massa papper. Fast det tar en stund innan man vänjer sig vid att läsa på skärm om man är van vid papper sen tidigare...

/A