måndag 1 februari 2016

Arkiveras under "Önskedrömmar"

En av mina favoritdagdrömmar är att fundera över hurdan jag ska vara när jag blir författare. Jag ska förstås vara mig själv, men liksom olika egenskaper framkommer olika tydligt i de roller man spelar i livet, undrar jag vad som kommer att bli signifikativt för mitt författar-jag.

Och så försöker jag matcha den hopfantiserade författarpersonligheten med rätt slags kläder. För att det är så jag landar i mina andra roller. Till exempel:

  • På jobbet: Kontors-chic i svart/neutralt 

  • Ledig hemma: Jeans och tröja alternativt pyjamas
  • Ledig i naturen: Vildmarksbyxor, fleece och kängor 
  • Ledig på husbygge: Snickarbyxor, rutig flanellskjorta och keps
Kort och gott: jag KLÄR UT MIG till den egenskap som förväntas av mig vid de olika tillfällena. För att jag påverkas mentalt av mitt yttre och när det yttre stämmer med uppgiften presterar jag bättre.

När tiden är inne för mig att leka författare på allvar (det vill säga officiellt), behöver jag således hitta en passande kostym. Ska jag bli en sån där som drar omkring på skyhöga klackar på bokmässan? Ska jag skrota omkring i t-shirt och "inte bry mig"? Jag har ingen aning, alla varianter är möjliga. Jag vet bara att jag vill särskilja mig från de roller jag redan har. Och det är här vi kommer till kärnan i dagdrömmen: att jag anlitar en stylist som från dag 1 får i uppgift att tolka mig utifrån min grund-personlighet och min bok och därefter sätta ihop en representabel garderob. Det vore nåt. Då ska jag komma ihåg att informera stylisten om att jag tänker väldigt mycket på cylinderhattar.


/Anna

5 kommentarer:

Kära Syster sa...

Vilket fantastiskt inlägg! Apropå att min kyrkomusikervän, som jag precis tackat ja till att sjunga "Stabat mater" på långfredagen med, vände sig till mig och frågade: "men vad ska vi ha på oss"? Inte för att vi bara tänker på hur vi ser ut (vilket vi såklart också gör) -utan för att det spelar roll!

/E

Kära Syster sa...

E: Tänker vi lika eller?! Jag tänker spontant att ni ska ha särk. Det ser allvarligt ut.

/A

Skriviver sa...

Hahaha, vilket underbart inlägg. Jag tänker precis likadant, även om min ekonomi och (tyvärr) min kroppsform ofta hindrar mig från att hitta rätt kläder. Men ibland tänker jag exakt så som du, att när jag väl blir författare måste jag ju vara lite mer presentabel, och då behöver jag nog en stylist. Särskilt till håret. Men jag har nog inte lika många val som du när det gäller stilen, jag är och förblir bohem och kan nog aldrig bli särskilt chic på riktigt. Grundregeln för mig är färgglatt och med många accessoarer :)

Kära Syster sa...

Skriviver: Behöver man vara presentabel som författare? Jag tänker nog snarare att jag bara vill ha en slags "identitet". Hmm... tja och det där med bohem låter ju inte helt dumt faktiskt.:)

Plus: Håret säger du? Cylinderhatt säger jag.

/A

Skriviver sa...

Tja, i mitt fall behöver jag bli presentabel som författare, eftersom jag uppenbarligen inte är så presentabel i vanliga fall :) Och lite det som du är ute efter - ett författarjag som i "identitet", någon man kan klä ut sig till som ändå är en själv, bara lite mer tydligt författaraktig. Det känns rätt.

Alltså: cylinderhatt. Tyvärr ingenting som jag passar i (fast jag kan tänka mig att du gör det?). Men naturligtvis har en av mina favoritkaraktärer i mitt manus en cylinderhatt. It goes without saying...