fredag 5 februari 2016

Början

Det finns ingen del i manuset som jag funderar så mycket över som Början. Inte förstameningen, även om den såklart sätter den absolut första tonen. Snarare inledningen i stort, bokens första kapitel, en tredjedel in, kanske?

Början som sätter ton, inte bara genom den språkliga rösten utan även i vad som sägs. Och vad som inte sägs. Det är här det blir svårt. Nio versioner senare märker jag att jag är helt blind för vad som inte behöver sägas där i början. Vad som kan vänta till senare, portioneras ut i andra sammanhang än vad de uppstod i.

Ur varenda bok jag läser suger jag allt jag kan där i Början. Hur känns texten? Vad lovar berättelsen? Vilka ledtrådar ligger nonchalant utströdda där över bokens första sidor och vilka fraser och uttryck bränner hett och lockar att vända blad?

Nu när jag äntligen håller på och få lite ordning på det stora sjok som är Mitten och alla delar som leder till upplösningen, blir det tydligt att Början behöver uppdateras. Som smutsiga vinterfönster en plötsligt solig dag. Men hur?

Det är förstås ett problem att ta itu med senare i processen och när jag kommer dit anar jag att allt ramlar på plats på ett eller annat sätt. Det hindrar dock inte att jag ägnar nästan all utsvävartid åt att tänka på Början.

/Anna

5 kommentarer:

Skriviver sa...

Ja, men visst är det svårt - fast roligt, och spännande - med början. Det är alltid början jag älskar mest med alla andra böcker (alltså, de jag inte skrivit själv), så jag vill ju gärna ha den känslan i mitt eget manus också. Jag tror att när det gäller vad som ska in där och inte, så får man helt enkelt göra sitt bästa och sedan låta testläsarna ge respons på vad som funkar/är för mycket/är helt överflödigt. Det ÄR ju verkligen omöjligt att avgöra själv. Kan du prata med dina testläsare och höra vad de tror eller tycker? Så skulle jag göra till att börja med. Liksom kolla: "tycker ni att det här och det här måste vara med redan i första kapitlet, eller kan det komma någonstans i mitten?" , och så vidare.

Kära Syster sa...

Skriviver: Precis så. Heeeelt omöjligt att avgöra själv. Och japp, planen är att Strumpan ska läsa versionen när den är klar och tycka till om alla såna här saker, skrev jag inte det? Det passade nog inte in i inlägget.:) Men mycket skönt att höra att det inte bara är jag som tycker detta är omöjligt och att testläsare är a och o.

/A

Vilse sa...

Finns ingenting som är så svårt som början. Det är alltid det jag redigerar tre varv till när allt annat är klart sen länge. Kan vara för att jag suger på inledningar, eller för att de är generellt svåra. Många beslut, precis som du beskriver. Med det sagt har jag alltid älskat din början.

Kära Syster sa...

Vilse: Tack, tack, tack! Men det är nog helt enkelt så med Början att den har så många möjliga skepnader, så många olika rockar i garderoben, att man måste låte den prova ett par stycken även om det kändes hyfsat rätt från början. Jag tror inte att jag kommer att ändra särskilt mycket, jag vet på nåt vis vad jag vill med min Början. Den behöver bara bli lite skarpare, lite mer personlig. Kanske ska jag matcha rocken med en udda halsduk?

/A

Vilse sa...

Jag fattar precis och instämmer absolut. Ser fram emot scarfen!