söndag 24 juli 2011

Nördvarning: När bakom kulisserna är som på riktigt

Jag har försökt skriva idag. Verkligen. I teorin skriver jag nu också. Fast det gör jag ju inte. Uppenbarligen.

Däremot har vi tittat mycket på bakom kulisserna-material från Sagan om Ringen-triologin på den nya blueraysuperboxen. Eftersom vi är nördiga på det sättet.

För: Till de vanliga dvd-utgåvorna av de tre filmerna hör så kallat bakommaterial av världsklass. Kanske de bästa filmproduktionsdokumentärerna ever. Skitsnyggt klippt, intressanta intervjuer (och det finns subtitles för alla med mig som tycker att det är meckigt att tuna in öronen på Nya Zeeländsk dialekt bara för att hänga med i Peter Jacksons haranger) med alla möjliga nyckelpersoner och allt är musiklagt och slipat för bästa effekt. Bra så.

Men: Den här nya blueraysuperboxen innehåller ÄNNU EN skiva med extramaterial, något som känns som det material som klipptes bort när originalbakomfilmerna gjordes. Här finns oklippta spex med och av skådisar, statister och annat löst folk. Intervjuer med caterinpersonal, elektriker och andra som vanligtvis är så långt bak (eller långt ner, om man så vill) att de inte blir tillräckligt intressanta på en kommersiellt gångbar bakomfilm. Otaliga problem med locations, skador och dåligt väder. Och här finns en del argumentation och snuddpåbråk som inte visar de inblandade från den bästa sidan. Kort sagt: en bakomkulissernafilm som visar hur det verkligen är att arbeta på en filmproduktion. Tillsammans med de andra, snygga, bakomfilmerna i minnet (för dem har man ju sett tusen gånger, right?) är det här komplentet som lyfter triologin än högre mot skyarna.
Och så har man recenserat en bakomkulissernafilm. Hoppsan.

/Anna

Inga kommentarer: