onsdag 13 januari 2016

Om att redigera sitt manus i 5 steg och hittills ha klarat av det första

Såhär nästan tre månader efter att jag fick det där numret av Skriva-tidningen som fick mig att kasta mig över redigeringsjobbet, är jag klar med redigeringssteg 1, det som behandlar berättarröst och perspektiv.

Nu är det alltså meningen att jag ska läsa igenom hela manuset och markera det som behöver ändras i steg 2: karaktärerna. Jag har gjort en lätthanterlig pdf av det hela, precis som förra gången. Men fy sjutton vad det tar emot att läsa hela skiten en gång till. Från början.

Eventuellt har det att göra med att där inte finns så mycket karaktärer från starten i berättelsen. Eller, visst finns det folk, men de är mest där för att introducera spelplanen och själva mysteriet. Och när protagonist och annat löst äntligen presenteras är det i gamla scener som liksom känns färdiggjutna för länge sedan.

Så jag har skjutit det framför mig, den där läsningen inför redigeringssteg 2. Vilket är dumt, för om jag aldrig tittar igenom vad som behöver fixas, kommer jag aldrig att få fixa det. Och fixa vill jag såklart.

Igår kom jag på att det där motståndet kanske beror på att det faktiskt inte finns några fel på mina karaktärer. I alla fall inte så det påverkar berättelsen så till den grad att jag inte kan hoppa över det där steget just nu och gå direkt till redigeringssteg 3: Storyn. MYCKET ROLIGARE. Och eftersom allt jag lärt mig om skrivregler i slutändan går ut på att alla regel kan strykas, om man gör det på rätt sätt, har jag bestämt mig för att slå ihop steg 2 och steg 3. Effektivt, eller hur? Och skulle det visa sig någonstans på vägen att det är på tok för mycket som behöver styras upp bland karaktärerna, får jag helt enkelt gå tillbaka till att vara ordningssam och redigera enligt anvisningarna.

Men nu: rebell.

/Anna

3 kommentarer:

Kära Syster sa...

När man har förstått vad reglerna är till för får man bryta mot dem, är min devis! Och jag håller med dig: av det jag har läst, är du konsekvent med karaktärerna. Så go rebell!

*kastar en vattenflaska från ringhörnan*

/E

Emmelie sa...

Haha, underbart, bryt mot reglerna! Har fortfarande inte läst det numret av tidningen, måste göra det snarast känner jag. Lycka till med redigeringen av Storyn!

Kära Syster sa...

Tack Elin, känner mig högst laddad!

Ja LÄS, Emmelie! Det kanske inte blir ett lika stort Hallelujah-moment för dig, men tror ändå att du kan få lite idéer... :)


/A