tisdag 19 januari 2016

Härmed förklarar jag projekt "Att-skriva-filmmanus-på-ett-år" för startat!

Om man skrivit väldigt länge på ett romanmanus och lärt sig rätt mycket om hur man inte ska göra längs vägen och börjar känna att det vore roligt att skriva något annat, på ett helt annat sätt (läs: strukturerat) och detta tillsammans med någon, är det väldigt enkelt lätt att säga ja när tillfälle ges.

I helgen bestämde sig Fotografen och jag för att det är dags att ta tag i drömmen om att göra film. Eller som citatet jag läste någonstans: "Ett mål utan en plan är bara en dröm".

Bakgrunden är såhär enkel: Fotografen vill 1. skriva 2. producera 3. filma. Och för att ta sig igenom steg 1 behövs ett team att bolla med. Så jag anmälde mig frivilligt.

Och så kom det sig att Manusmåndag blev ett begrepp hemma hos oss. Vi började igår med ett uppstartsmöte. Ramen var såhär:

* Det måste finnas starttid och sluttid. Vi körde på 20.00-21.30. Som av en händelse råkade det hamna just under Guldbaggegalan så den missade vi. Bokat är bokat.
* Mitt krav var att sitta vid köksbordet utan tv eller datorer som distraherar. Googla på saker gjordes på telefonen för att inte försvinna bakom en skärm. Anteckningar skrevs på pappersark.
* Det måste finnas ett mål för projektet. Vilket blev att pitcha manus för producenter under nästa år.
* Det måste finnas en agenda för första mötet: vad ska hinna avhandlas under den bokade tiden? Den blev ungefär såhär:

  • Vad för typ av film vill vi skriva?
  • Vad är handlingen i den allra vidaste betydelse?
  • Baserat på handlingen, hur gör vi antagonisten trovärdig?
  • Baserat på handlingen, hur gör vi protagonisten sympatisk?
* Listan resulterade i en mängd funderingar och så fort vi kom på nåt vi gillade skrevs det ner på pappret.

Sen var tiden slut och så hade vi kommit fram till ungefär vad filmen ska handla om och vilka karaktärer som skulle kunna driva berättelsen framåt. Eller inte. Vi har bara börjat, så vi hinner nog ändra oss några gånger.

Men nästa vecka är det Manusmåndag igen och fram till dess får de där idéerna marinera i vårt undermedvetna. Eventuellt ska vi ägna nästa kväll åt att specificera projektet ytterligare och välja någon av de handlingar vi har som förslag och skissa vidare.

The sky is the limit och allt det där.

/Anna

3 kommentarer:

Emmelie sa...

Fantastiskt! Låter verkligen jätteroligt! Heja heja :)

Kära Syster sa...

Hurra, nu händer det!!!! Så himla stolt över er.

/E

Kära Syster sa...

Emmelie: Jamenellerhur?! Lite som plåster-på-såren för att jag inte fick gå rolig manusskrivarkurs. Men det här är faktiskt inte lika jobbigt. ;)

E: Tack kära syster, tack!

/A