torsdag 30 april 2015

SMASK 2015

På Musikhögskolan är det inte så mycket studentliv att tala om. Pub varje torsdag, visst, men inga baler, inga spex, inga förnedrande invigningsritualer (om man inte räknar brandsäkerhetsgenomgången på skolgården för alla nya årskullar, men den tjänar visst ett syfte).

Men en gång om året samlas hela skolan till ett evenemang där vi får utlopp för knasigheten som annars inte får plats i de sammanbitna övningsrummen där vi spenderar all vår tid: SMASK, eller Sveriges MusikAkademikers Sång Kontest. Musikhögskolornas svar på melodifestivalen, eller som arrangörerna säger: som schlager ska vara! Det är en kärleksfull drift med genren där alla bidrag är skrivna och framförda av elever, kompade av band och full symfoniorkester och där vinnaren går vidare till riksfinal mot de andra fyra musikhögskolorna.

Ju tramsigare text, desto bättre och en av reglerna är att låten måste ha minst en tonartshöjning (gärna två). För publikens del gäller det att klappa och tjoa när sagda höjning kommer!

Bidraget som kom på andra plats under snabbgenomgången
Årets SMASK gick av stapeln i går i Berwaldhallen, Det var första gången jag såg spektaklet och jag var sjukt imponerad! Allt från musik till ljud till grafik och övergångar löpte otroligt smidigt och var så proffsigt arrangerat. Allt spelas live, från den specialkomponerade vinjetten till snabbgenomgången, då alla artister samsas på scenen för ett medley. Så fick man vara lite extra stolt över två klasskompisar som satt i kompet och en dirigentvän som helt överraskande skrivit det bidrag som vann hela tävlingen!

Jag stod och pratade lite med dirigenten för orkestern efteråt och hon kommenterade att det är lite synd att stockholmarna inte vet vilken kvalitet detta evenemang har, i så fall skulle fler gå på detta (även om vi som har koppling till det mer än väl fyllde parkett). Å andra sidan är det kanske lite väl mycket intern humor och skämt som spelar på KMH-relaterade saker. I vilket fall, gillar ni schlagers så tycker jag ni ska gå nästa år! Och befinner ni er i Malmö den 17:e maj så kan ni gå på riksfinalen!

/Elin

1 kommentar:

Kära Syster sa...

Åhåjaja, du och din Glee-skola. Det är fullbordat. Och jag vill gå på spektakel nästa år! Du har väl ett bidrag med då?

/A