tisdag 24 mars 2015

Vad jag skriver just nu

I helgen fick jag feeling när jag var ute och sprang och hittade en ingång till ett samtal mellan två karaktärer i Urmakaren. Det blir oftast väldigt levande text när jag kommer på dialog helt spontant istället för att krysta fram nåt i syfte att informera läsaren.

Det här blev snarare tvärtom: okonstlad dialog som kan säga en hel del om karaktärerna beroende på hur jag väljer att vrida innehållet. Plus att scenen går att stoppa in lite varstans i berättelsen, själva poängen  eller betydelsen med det som sägs går att anpassa till olika situationer. (Ser fram emot när Urmakaren är färdig och man kan specificera vad man menar med faktiska exempel. Men antagligen är man fullt upptagen med nästa projekt då och känner sig nödgad att vara lika hemlighetsfull.)

Dialogen drog ändå iväg i en väldigt tydlig riktning med poänger och syfte utstakat innan jag hunnit fundera så mycket över var scenen skulle användas. Såsom det gärna blir när jag utgår från en dialogsnutt och bygger ut istället för tvärtom.

Scen-skiss Lamy style.
Men scenen får ändå vänta lite innan jag har tid att göra den helt klar. Jag har till exempel en inlämningsuppgift att skriva ihop till näst sista skräckskrivarkurstillfälle. Johannes har nämligen utmanat oss att i skriva noveller att skicka till olika amerikanska antologier. Han har själv lyckats bli utgiven i amerikanska skräcknovellsamlingar och delar nu med sig av sina bästa tricks. Till exempel behöver alla manus översättas till engelska och där får vi helt generöst utnyttja hans kontakter.

Jag har valt att skriva för en antologi som heter Frozen Fairy Tales och försöker tråckla ihop en historia som (enligt kravet) utspelar sig under vintern, på en plats jag haft i tankarna mycket länge. Än så länge heter berättelsen "Evig Vinter", men det kan såklart komma att ändras beroende på om det i slutänden kommer att handla om en vinter som aldrig tar slut eller inte. Men tänk alltså om min berättelse skulle bli utvald! Och tryckas i bok!

/Anna

3 kommentarer:

Lugn. Det ordnar sig. sa...

Alltså den där pennan! Med den pennan och det pappret kan det väl rimligen inte bli annat än jättebra text? Eller?

Spännande att läsa om hur det går för dig! Både Urmakaren och skräcknovellen. Det låter som att det flyter på bra! Hoppas det fortsätter så! :-)

/L

Kära Syster sa...

Snacka om oväntad tvist: skräckförfattare i amerikat! We never saw it coming.

/E

Skriviver sa...

Vad roligt! Jag har varit så sjukt imponerad av Johannes och hans översatta noveller, och nu måste jag alltså bli imponerad av dig också! Ska bli jättespännande att höra hur det går. Håller tummarna!