måndag 19 augusti 2013

Det är någonting med Bokmässan som gör mig alldeles irrationell

Låt mig börja med att klargöra att jag alltid får resfeber. För allt. Självklart inför flera veckor i USA. Absolut när jag ska åka på en veckas charter i Europa. Husvagnssemester i Norrland. Hem till mamman och pappan över helgen. Till Lillstrumpa på lunch. (Nja, kanske inte det sista, men den där gnagande känslan av att jag – hemska tanke – glömt något infinner sig så fort jag ska ta tunnelbanan.)

Således är det inga underligheter med resfebern jag drabbats av inför Bokmässan i Göteborg. Det underliga är snarare vilka proportioner den tar. De är vidunderliga kan jag tala om, de där proportionerna. Snudd på orimliga. Nästan. (Beroende på vem man frågar. Lillstrumpa skulle ha sagt att jag passerade gränsen för folkvett för länge sedan, men vi lyssnar inte på henne i det här fallet, okej.)

Uttrycket min resfeber tar sig har helt och hållet med packning att göra. Eller saker som har med packning att göra. Eller har den minsta koppling till saker som har att göra med att stoppa grejer i en väska.

Det kan ha lite att göra med förra årets packningsbonanza som gick alldeles över styr och slutade med att jag tvingades bära alldeles för tung väska uppför trappor, en väska som till pinsamt stor del innehöll grejer som aldrig användes.

I listan över topp fem grejer jag avskyr här i världen: Släpa saker i onödan.

Det kan också ha lite att göra med den monumentala succé min packning gjorde under Skåneresan. Min väska fick det fin-fina hedersepitetet: Mary Poppins-väskan. Ni fattar? Jag trollade fram olika kläder för varje dag, samt neccessär, handduk och ett extra par skor ur den och tjejerna var i.m.p.o.n.e.r.a.d.e. Själv försökte jag spela cool. Gick dåligt. Min väska hade ju fått ett namn liksom! Nu när man ska packa så bara:
– Hmm... undrar om jag ska den vanliga fula väskan eller Mary Poppins-väskan?
Alla fattar vilken väska som blir utvald.

Längst fram: Mary Poppinsväskan. Bakom: datorväskan.
Namn på saker = Tveklös vinnare. (Det var förresten någonting som återkom under dagarna i Skåne, prat om att namnge sina grejer. Diskussionen kulminerade med att Lillstrumpas gitarr äntligen fick ett namn. Hon kanske kan tänka sig att själv blogga om det hela och ge oss en presentation av gitarren vid tillfälle? Så vi får lära känna den, menar jag.)

Anna-lys: Mest av allt tror jag att resfebern med tillhörande packningshysteri har att göra med att jag älskar att känna mig smidig och bekväm när jag väl är på plats någonstans. Min hjärna har tillräckligt att göra med att processa alla nya intryck när jag reser bort, jag vill inte också känna att jag har fel kläder på mig. Är för varm, för kall, uppklädd, nerklädd, ful... Ett slags kontrollbehov, helt enkelt. Inga konstigheter egentligen. Det enda jag kan ha kontroll över på Bokmässan är mig själv. Alltså väljer jag noga vad jag tar med mig, vad jag packar detta i och hur transporten ska gå till. Därefter är jag utlämnad åt ett myllrande hav.

Inför Skåneresan myntade jag uttrycket "prov-packa". Varsågod och använd gott folk. Det är mycket mer praktiskt att kvällen innan man reser någonstans vara på det klara med att allt man vill få med sig faktiskt ryms i uttänkt väska än att halv sex på morgonen vimsa omkring och få panik över att blixtlåset inte går igen medan man är stressad över att hinna med tåget. (Ja, Lillstrumpan vet att jag tittar på henne så det behöver jag inte påminna henne om.)

Döm om min förtjusning när jag efter att ha skickat ett långt mail med alla mina mäss-tips till förlagskollega som ska till mässan för första gången, får följande svar tillbaka: Hihihi... Underbart! Kommer att vara mycket stressad de närmsta dagarna, sen ska jag lusläsa dina råd och provpacka a-la-Anna. Kram S. Alltså, hur fint är inte det? Och inte undra på att jag får eld på glöden, eller vad det heter, när jag uppmuntras på det viset. Jag lägger i högsta växeln nu: DET ÄR BARA DRYGT EN MÅNAD KVAR TILL BOKMÄSSAN OCH HUUUR SKA JAG HINNA PACKA ORDENTLIGT EGENTLIGEN?

Först och främst behöver Mary Poppins-väskan en uppdatering. Fyra och en halv dag i Göteborg är trots allt mer än tre dagar i Skåne.

Rullväskan i mina feberdrömmar.
Förutom ny väska hittar man även följande på inköpslistan inför Bokmässan:
Clownklänning (går också under namnet "gebeglassgubbeklänning", måste ha en)
Insektssprej mot fjärilar i magen

/Anna

10 kommentarer:

Andra intryck sa...

Jag önskar att jag också behövde prov-packa, men i år blir det tyvärr ingen bokmässa för mig... Jag hoppas att du öser blogginlägg över oss när du väl är där så att det, på ett litet sätt, känns som att jag är där!

Kära Syster sa...

Anna-lys! Skrattar lite så jag gråter. Vet inte om jag borde ta dig mer på allvar eller hitta en stödgrupp åt dig... Time will tell.

/Elin

Kära Syster sa...

Andra intryck: Challenge accepted!

Elin: Vi har samma humor... :) Och samma genuppsättning nerver. Just saying.

/A

Vilse sa...

Alltså jag vet inte var jag ska BÖRJA!! Min kommentar riskerar att bli lika lång som ditt inlägg och sen kanske jag ändå måste ringa dig. Typ.

ANNA-lys var roligast idag. Vet inte hur det är med samma genuppsättning där, men jag tror att jag får börja släktforska fram en förklaring snart. Clownklänningen kräver fler detaljer men på rak arm känns det som att jag antagligen måste ha en också.

HAR ELIN DÖPT SIN GITARR??!! Med tanke på att jag gett två förslag för att få igång diskussionen kräver jag att få veta vad det blev! Öh... snälla?

Hela inlägget osar bästa sortens reslängtan och allt som det representerar får mig att omedelbart föras tillbaka till de där tre dagarna i Skåne. Hjälp vad underbara de var och vad roligt vi hade på alla plan som man kan ha roligt på!! Det verkar som att de redan runnit av mig och livet kommit ikapp, för det här inlägget gav mig ett sånt där fånigt "hoppsan, jag tror jag är nykär"-flin som fick min man att undra vad sjutton jag gick och tänkte på. TUR att Bokmässan är snart så vi ses igen, annars vet jag inte om jag kan hållas ansvarig för mina handlingar.

Kram, SAKNAR ER!!

Vilse sa...

Jo, och så lite pepp: Vare sig det blir en ny eller gammal Mary Poppins-väska så kommer packningen att imponera lika mycket nu som sist. Jag har en stark tilltro på dig och din förmåga att hinna packa klart i tid. Heja!

Kära Syster sa...

Vilse: Ååå... Saknar dig med! Så in i bomben.

/A

Villeosagamamman sa...

Ååå saknar er när jag läser detta! Gulliga människa. Tar ni bil eller tåg ner? Om ni bilar tänker jag att du skulle kunna packa två väskor, en med absoluta nödvändigheter, och en med lite vimsiga urval, som du lämnar i bilen tills du BEHÖVER nåt. Bara en idé.

Jag vill åxå veta om Elins gitarr verkligen fick heta det som jag/vi började kalla den för. Fastnade namnet? Känns det rätt?

Och GBglassclownklänning skulle jag mycket gärna vilja ha en förklaring till, eller helst en skiss på.

Min bruna ballongkjol är färdigsydd. Gråa afrikatygsklänningen har fortfarande inga ärmar. Antar att ni dör av nyfikenhet hur det gått så där har ni svaret.

Jag ser verkligen fram emot bokmässan, nog mest för att träffa KS.
Kram, Katrin

Kära Syster sa...

Katrin: Haha, smart tänkt där med dubbla väskor! Fast, det är det där med att packa "i onödan"... Det tar emot:)

Ja, jag hoppas verkligen att Elin kan ge oss ett svar angående gitarr-namn nu. Inser att jag bidragit till att höja förväntningarna, men men:)

Klänningen jag hittat i en Monkibutik ligger inte på hemsidan än. Annars hade jag länkat på direkten:) Men den är långrandig i en massa knasiga färger. Måste först och främst prova, men det var kärlek vid första ögonkastet.

Men hejsan hoppsan, en färdigsydd kjol! Hurra vad bra! Härligt att höra att kreativiteten fortsätter efter Skåne...

Sist men inte minst känner jag mig skyldig att berätta att Elin antagligen inte hänger med på mässan i år. Dubbla känslor (jag kommer känna mig naaaken utan henne!), men det är så det verkar bli. Mer om det när det är bestämt.

/A

Lovable sa...

Hotellet är bokat men jag står och väger mellan ja eller nej. Det är som i Sagan om Ringen "the quest stands on the edge of a knife..." Hoppas i vilket fall att vi ses om jag åker ner. Kram Helena

Kära Syster sa...

Helena: Ja! Klart vi ska ses! Jag jobbar rätt mycket i Hoi förlags monter i år, återkommer med vilka tider man hittar mig där, det är nog enklast:)

Gillar f ö likamedtecknet mellan Sagan och Ringen och Bokmässan. Det är på liv och död.

/A