fredag 26 oktober 2012

Lillstrumpa har läst: "Getingkyssar"

En sak som det kan vara bra att påminna sig om ibland: Väldigt många av de människor man är avundsjuk på för att de är så vackra jobbar väldigt hårt och offrar mycket för att vara det.

Barbara Enanders debutroman "Getingkyssar" handlar om skönhetens baksida, faran med att gå för långt i strävan att förbli ung. Belinda (Bin) lever det perfekta livet i Köpenhamn. Hon har en känd och lönsam hudvårdsklinik, hon har goda vänner och en och annan älskare. Hon har också, som vi gradvis får veta, ett antal nästan osynliga ärr efter sina "fix" som hon reser jorden runt för att göra. För när blir man färdig med sin kropp? Hela tiden finns någon förbättring att göra. Vändpunkten kommer när en nära vän råkar ut för en tragedi och Bins kropp börjar reagera mot stressen och alla ingrepp.

Barbara Enander kan sitt ämne väl, hon har arbetat inom skönhetsindustrin och gett ut fyra faktaböcker om hud och hälsa. Detta är hennes första roman och övergången är inte helt smidig, fackspråket hänger kvar i de avsnitt som behandlar de mer tekniska aspekterna. Delarna som handlar om Bin och hennes relationer är däremot väl bearbetade och skrivna som en pusseldeckare, där vi får följa hennes sökande efter svaren på vad som egentligen hände hennes vän.

Jag har svårt för att relatera till huvudkaraktären, som hela tiden har ett hårt skal av stark kvinna runt sig. Men det är väldigt intressant och framförallt skrämmande läsning, en insikt i en värld jag inte riktigt känt till tidigare.


/Elin



Inga kommentarer: