lördag 5 mars 2016

Om varför jag inte tycker om inspelning

Jag är en bra bandledare. 

Jag är faktiskt en alldeles fenomenal, kick-ass född att göra det-bandledare. 

Med det inte sagt att jag är ledaren i bandet. Mer att när vi repar, så är det ofta jag som styr och ställer. Jag har åsikter om former på låtar, vilka notvärden basisten ska hålla sig till och vilket sound banjon ska ha. Jag har koll på låtarna, kan texter och ackord och vet vad alla gör. Om någon känner sig vilsen så är det mig de frågar, nio gånger av tio. Om någon spelar fel så är det mig den tittar på, för den vet att jag har hört, och så ler vi mot varandra. 

Men vid inspelning? Då har vi gjort allt det där. Alla kan låtarna och har finslipat sina chops. 

Alla utom jag. 

För så här ligger det till: jag kan inte göra min grej förrän alla andra gör sin. Det jag gör är inte bara bra ledarskap, det är även tvångsmässigt. Så när vi går in i studion inser jag plötsligt att det är dags för mig att leverera, som musiker. Ingen annan kommer att lägga mina spår, ingen kommer ens att berätta hur jag ska göra. 

Så, åtta timmar kvar. Åtta timmar att fokusera på enbart mig. 

Ska göra mitt bästa. /Elin

3 kommentarer:

Lugn. Det ordnar sig. sa...

Spännande analys! Och jag kan delvis känna igen mig (förutom att jag är en kass organisatör, eftersom jag alltid glömmer bort datum och tappar bort viktiga lappar osv). Men den där grejen att smita från att leverera vissa saker genom att stanna kvar i helheten, det känner jag igen.

Men nu undrar jag: vill du kunna den andra delen också men tycker av olika anledningar att den är svårare och läskigare? (Så är det för mig.) Eller skulle du vara happy happy med att "bara" vara ledare?

Sjukt intressant det här. Stark fyra eller femma. ;-)

Hoppas det gick bra med inspelningen till slut!

/Liv

Kära Syster sa...

Åh, tack för fint betyg! Och ja, det är klart jag vill vara en grym musiker också. Och att jag kanske (ofta) gömmer mig bakom ledandet för att det är tryggt och bekvämt, när jag borde använda reptiden till att prova vingarna. Jag har så förbenat svårt för att vara dålig på saker, det har jag alltid haft. Vilket leder till att jag missar tillfällen att lära mig något nytt...

/E

Lugn. Det ordnar sig. sa...

Haha, tur att det är inspelning ibland då, så du blir tvungen att släppa loss då. ;-)

Jag tycker att det otroligt spännande det där hur samma egenskaper hos en själv får både bra och dåliga konsekvenser.