torsdag 22 oktober 2015

Det var mycket prat om framtiden igår

Igår var alltså dagen när Michal J Fox´s karaktär Marty McFly åker till framtiden i "Tillbaka till Framtiden del II" och vi bänkade oss i en biosalong som visade hela trilogin i följd, plus pauser.

Jag var bara fyra år när första filmen kom, så jag har kollat på samtliga betydligt senare och tycker de är fantastiska. I går, när vi såg dem alla på raken och dessutom på stor duk, insåg jag hur briljant den första filmen är. Den som är det minsta intresserad av berättarteknik kan lära mycket av den. Varje bildkomposition, klipp och ljud är planerat in i minsta detalj och gör filmen sammanhållen och – i brist på bättre uttryck – effektiv. Det är en löjligt intelligent film helt enkelt.

Den 21 oktober 2015 liknade inte riktigt Robert Zemeckis färgstarka vision, men samtidigt kändes det väldigt futuristiskt när alla satt med näsan i varsin smartphone in väntan på att filmen skulle börja, den som gjordes när ett digitalt armbandsur var ungefär det mest tekniska man kunde bära med sig. Uppskattningsvis var samtliga mellan 30 och 40 år, det var lite som att hänga på en klassåterträff. Igenkänning, men ändå nytt. Som Fotografen sa: det är nåt visst med att äntligen få se filmerna i stor biosalong tillsammans med andra som skrattar lika mycket och på samma ställen som man själv. Det har han fullständigt rätt i.

Såhär känner man det när man smiter från jobbet i förväg för att hinna titta på film i 6-7 timmar en vardagkväll mitt i en vecka då det är ovanligt mycket att göra på alla plan:

  • Efter första filmen var vi uppspelta
  • Efter andra filmen var vi hyfsat mosiga och trötta
  • Efter tredje filmen vinglade vi ut, lite febriga sådär.
Värt.

/Anna

Inga kommentarer: