torsdag 28 maj 2015

En psalm om dagen är bra för magen

Redan innan jag sökte in på körpedagog fick jag uppmaningen att börja spela ur koralboken. Ni vet, den som organisterna i kyrkan sitter med. Den räknas, efter några hundra års musikpedagogik, fortfarande som det bästa sättet att lära sig spela körsatser a vista. Envis som jag är gjorde jag inte som alla sa, och här står vi nu. Det jag haft svårast med det här året är utan tvekan pianospelet.

Men det är aldrig för sent! Jag letade några veckor på antikvariat och loppisar, i förhoppning om att hitta en charmigt sliten bok med kryptiska anteckningar i marginalerna, för att till slut ge upp och beställa en ny från Bokus. Samma dag som den landade hos mitt postombud berättade jag om allt detta för en ny vän, som sken upp som en sol. För hon hade ju en gammal koralbok! Som hon inte kunde ha kvar längre, men inte bara ville skänka bort hur som helst utan helst till någon som kunde få nytta av den! Och jag kunde få den!

Bokus fick ta tillbaka sin nya fina. Och idag har jag fått hem min! Nu blir det en koral om dagen resten av livet. I alla fall sommaren.


Och titta förresten, vilka fina små partitur jag snappade åt mig när skolans nothandel skänkte bort en notsamling från ett dödsbo:"Penguin scores", utgivna 1950. Det är inte särskilt troligt att jag någonsin kommer att behöva partituren till de första tre av Bach's Brandenburgkonserter, men de är ju så fina att titta på. Och matchar Wolfharts pianoskola, som för övrigt står där av samma anledning och inte alls får göra sitt jobb.

/Elin

3 kommentarer:

Kära Syster sa...

Superfint alltsammans! Nu förväntar jag mig en koral eller två i morgon bitti. Tjoho!

/A

Anonym sa...

Inför mina kommande organiststudier så känner jag att just spela koraler är inte ett problem. Däremot själva dirigerandet...
Fina partitur!

Kära Syster sa...

Paula: är det inte det ena så är det det andra! Jämt.

/E