torsdag 14 februari 2013

Inte bara trefika med överblivna semlor

Min agenda för att bjuda in Strumpan på fika igår eftermiddag var inte enbart för att ses och snacka skit. Nej, jag hade en lapp med frågor kring bokmanuset att ta upp med henne. Det gick hon med på.

Förra vecka löste hon ju en massa frågetecken och sedan dess har det liksom resulterat i att gamla spelregler för min värld inte längre gäller. En hel del behövde ifrågasättas på nytt, vilket jag alltid tror är bra (gallra bort onödigheter, hur bra de än är, så att de stycken som bär handlingen kan bli större och starkare. Det har även Vilse bloggat om). Så igår drog jag fram papper och tuschpennor och ritade en tidslinje och sedan skrev vi ner alla avgörande händelser i boken vi kunde komma på och försökte reda ut i vilken ordning allt hamnar.

"Och den här grejen, när hon hittar [piiip], det är ju en jätteviktig grej. Var ska vi förlägga den händelsen?"
"Är den verkligen jätteviktig fortfarande?"
"Tja ... nu när du säger det så..."
*stryka stryka stryka*
Och sådär höll vi på. Obarmhärtigt.
 "Den här jätteviktiga karaktären du vet, vad vill han egentligen?"
"Ingen aning. Har jag inte tänkt på. Vad tycker du?"
"[insert idé: instinktiv, random grej]"
"Super! Hur ska han åstadkomma det? Jag vet, såhär! [insert: förklaring som involverar huvudkarkaktären = briljant]"
Tyvärr var vi tvungna att avbryta just när vi höll på att brainstorma fram antagonistens agenda. Vi kom halvvägs och jag tror och hoppas att fortsättning följer i morgon.

Alltså, peepz, hur märker man att en roman är redo att färdigställas? Det kritiseras och stryks och trimmas och kapas och skrivs nytt så det sprätter tangenter och sprutar bläck och flyger blyertsspån så det står härliga till. Tror jag.

/Anna

3 kommentarer:

Vilse sa...

*klappar händer* Fy, vad spännande! Fantastiskt att ha ett bollplank, visst? Hur, o hur, ska du tacka henne?

Kära Syster sa...

Men nej, de där tankarna skjuter jag ifrån mig:) Det GÅR inte att tacka dem man har närmast sig i det här arbetet. OMÖJLIGT.

/A

Kära Syster sa...

Bra försök...

/E