tisdag 22 januari 2013

Omslag

När jag inte skriver på manuset, fast också när jag skriver förstås, funderar jag mycket på hur jag vill att manuset ska se ut sedan, när det blir en bok. Orimligt mycket faktiskt. Typsnitt, bilder och sånt, men också hur den ska kännas. Så det är extra roligt att läsa det här gästbloggarinlägget hos Bokhora idag, när just omslagens betydelse avhandlas.

Själv väljer jag ny läsning enbart på omslagen. Det blir oftast... sådär. Men det är så viktigt med omslag att de faktiskt går före baksidestext och rekommendationer. Hellre då omslag i kombination med bokens första sida.

Ibland blir det fullträff. Som med The Night Circus. Alla omslag till denna titel, vare sig det rör sig om översättningar eller nya upplagor eller pocketutgåvor eller whatever, har en karaktäristisk formgivning i svart och vitt med röda detaljer (eftersom det är så cirkusen ser ut). Samtidigt har alla sin egen identitet. Själv äger jag två pockerutgåvor, en på engelska och en på svenska. Den första har titeln skriven med en tryckteknik som gör att bokstäverna står ut. Den andra har en sammetsaktig känsla över hela omslaget och silvertryck. Man vill klappa på båda, känslan lovar stort om innehållet.


Exakt så vill jag att min bok ska vara. Att den ska kommunicera med läsaren innan man ens har öppnat den och att utsida och insida och allt däremellan ska hänga samman med berättelsen, att alla beståndsdelar ska lyfta varandra och bidra till helheten.

Det är för länge sedan dags att sova och jag ska drömma vidare om typsnitt, illustrationer och vad min bok egentligen handlar om...

/Anna

2 kommentarer:

Pernilla Alm sa...

OCh sedan, när ditt manus blir bok, så kommer du VERKLIGEN få vara delaktig i det där med hur omslag, inlaga och allt ser ut. VERKLIGEN. ;) (Tydligen tycker folk att författarna ska skriva böckerna och formgivarna formge dem, så jädra märklig inställning). ;)
SWEET DREAMS!

Kära Syster sa...

Japp, jag drömmer så länge. Verkar bäst att passa på liksom. Vill inte alls veta hur det går till i verkligheten. *håller händerna för öronen och småsjunger*
Det är lite dålig mottag... Hallå, Pernilla? Det hörs väldigt dåligt här!

/A