lördag 4 februari 2012

Lite mer om den engelska landsbygdspornografin


Ja, jag drabbades av akut kostymdrameabstinens igår. Så jag hyrde "Stolthet och fördom" (2005), som jag senast såg på bio (med en viss syster) i Örebro när den kom. 

Nu är det ju så här, att jag och systern klämde hela BBC-serien från 1995 på en helg i januari, den som har Colin Firth i rollen som Mr Darcy och med vilken ingen filmatisering av boken egentligen kan mäta sig. Så det blev en del oundvikliga jämförelser, till exempel att det inte går att berätta den här storyn med alla sina subtila undertoner på dryga två timmar. Det blir mest ett jäktande från den ena balen till den andra, med effektivt klippta nyckelrepliker och längtande ögonkast däremellan. Allt hålls samman med hjälp av storslagna vyer över dimmiga, daggdroppande och överexponerade engelska landskap. 

Det är vackert, absolut, men efter den fjärde scenen av romantiskt strosande på heden blir jag lite rastlös. Och jag fattar faktiskt att det är en big deal att huvudkaraktärerna äntligen rör vid varandra, även utan hjälp av kamerans konstanta inzoomningar. Och om jag bara får klaga lite till skulle jag kunna nämna extramaterialet, som ändå är föredömligt omfattande, men där jag kan tycka att 1700-talets kvinnoliv romantiseras en aning för mycket. De böcker jag har läst av Jane Austen tycker jag gör väldigt klart vilken bister verklighet den tidens kvinnor levde i, utan någon möjlighet att påverka sitt öde förutom att bära vackra klänningar och vara till lags. Det fanns nog långt ifrån en Mr Darcy till alla...

Men för all del: Se den! Den är vacker, romantiskt och underhållande. Och alla skådespelare, från Keira Nightly till Judy Dench gör själ för sin lön.

Nu måste jag skynda mig att äta upp lunchen innan trefikat, som jag har bjudit in en vän till. Semmelbullarna står på gallret och svalnar!

/Elin

Inga kommentarer: