lördag 22 oktober 2011

O chokladboll, du runda skapelse, du bakverkens krona

Gårdagskvällen användes till att rulla fem satser chokladbollar av olika sorter. Blir mycket lyckat kalas, det här! Chokladbollar är ett fantastiskt bakverk. Det bygger ju liksom på filosofin gott+gott=mer gott. My kind of filosofi! För då blir det så lätt att ändra när man har tröttnat lite. Byt bara ut ett gott mot ett annat gott! Eller lägg till, så borde ju rimligtvis bli ännu godare.

Grundrecept chokladbollar (aka dagisbollen)

100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk kallt kaffe

Arbeta ihop, gör bollar, rulla i kokos eller pärlsocker. Klart! Så långt är alla med va? Då kan vi uppgradera till...

Jordnötsbollar

50 g smör
1 dl jordnötssmör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker

Gör bollar, rulla i hackade jordnötter. Bästa idén jag haft på mycket länge! Sedan har vi ju också

Lakritsbollar

Utgå från grundreceptet, men byt ut vaniljsocker och kaffe till 2-3 msk lakritspulver och 1/2 msk mörk rom. Rulla i lakritsflakes eller strössel.

Och sist men verkligen inte minst;

Timmys lyxbollar

Utgå från grundreceptet, använd riktigt dyr kakao (för dyrt är bra, det säger ju sig självt). Tillsätt också 100 g finriven choklad, 90%. Ta eventuellt lite mindre vaniljsocker. Rulla i socker/kokos/strössel. Vips, lyxpraliner!

Jag kommer att äta så sjukt många chokladbollar i kväll.

/Elin

Inga kommentarer: